Als je een bedijf start kan je er niet onderuit.
Je hoort het overal: “je moet een website hebben.”
Maar wat is een website nu precies?
En nog belangrijker: wat doet die voor jou, je bedrijf of je klanten?
Een goede website trekt mensen aan en zet ze aan tot actie. Welke actie dat precies is en hoe je site dat zal doen is afhankelijk van je type bedrijf.
Een website is geen digitale brochure
Veel mensen denken nog altijd dat een website gewoon een online folder is. Wat teksten, een paar foto’s, een logo erboven en ‘hoppa’… Klaar!
Dat idee is ondertussen wat achterhaald.
Een website bestaat uit verschillende pagina’s. Die pagina’s hebben verschillende doelen zoals je begeleiden, informeren of activeren.
De verschillende soorten webpagina's
Een blog, zoals deze, bestaat om je te informeren en je vertrouwd te maken met ons bedrijf.
Een landingspagina bestaat dan weer om je kennis te laten maken met in dienst of product dat je overweegt.
Verkoop je producten via een e-commerce website? Dan heb je categoriepagina’s, productpagina’s, je winkelmandje, afrekenpagina, ledenpagina… en zo kan ik nog even verder gaan.
Allemaal deze pagina’s hebben ze een specifiek doel. Je website zodanig opbouwen dat klanten makkelijk hun doel kunnen bereiken is dus hét belangrijkste onderdeel van je website.

Hoe werkt een website
Wanneer iemand je domeinnaam (aka adres) intikt in zijn webbrowser, gebeurt er vanalles achter de schermen.
Je browser stuur een bericht naar de webserver die alle informatie bevat (aka je huis). Je server geeft dan de bestanden en code door aan de webbrowser en dankzij de technologie zet je browser deze code en bestanden om naar wat je ziet op je scherm.
**Wauw**
Zo ben je in staan om tekst, afbeeldingen, een formulier, video’s of andere interactieve onderdelen te zien en te gebruiken.
Structureel wordt alles opgebouwd via je homepage. Elk onderdeel heeft zo zijn nut. En bij heel wat websites zijn er best wat pagina’s zonder nut, maar dat laat ik even ter zijde.
Een goede website leeft en blijft niet statisch.
Het verandert, groeit en past zich aan. Denk aan een nieuwe webpagina die je toevoegt voor een tijdelijke actie of een blog die inspeelt op actualiteit.
Je website staat dus niet gewoon ergens opgeslagen.
Wat doet een website voor je bedrijf?
Een goede website is een werkinstrument, een vitrine en een bron van inkomen.
Het helpt je om je producten of diensten te tonen, nieuwe mensen aan te trekken, vertrouwen op te bouwen én klanten over de streep te trekken.
Wil je dat bezoekers contact opnemen? Zich inschrijven voor een nieuwsbrief? Of direct iets kopen in je online winkel?
Wat het ook is, je website kan daar bij helpen.
Voor kleine ondernemingen maakt een website vaak het verschil voor contact aanvragen. Combineer je je website met digitale marketing of SEO, dan kan je onderneming groeien naar nieuwe hoogtes.
Zeker als je werkt met toegankelijke websites die snel laden, goed leesbaar zijn op mobiel en zonder obstakels werken.
Soorten websites en waarvoor je ze gebruikt
Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn er heel wat verschillende soorten websites. Allemaal hebben ze een specifiek doel. Hieronder sommen we even de meest courante soorten op:
Zakelijke websites: Worden gebruikt door bedrijven om hun diensten of producten te presenteren, klanten te informeren en contactgegevens te delen.
Blogs: Gericht op het delen van persoonlijke of professionele verhalen, meningen of informatie, vaak in de vorm van artikelen.
E-commerce websites: Webshops waarmee producten of diensten online verkocht kunnen worden, zoals bol.com of Zalando.
Portfolio’s: Online presentaties van werk, vaak gebruikt door creatievelingen zoals fotografen, ontwerpers of schrijvers.
Evenementenwebsites: Bedoeld om informatie te geven over een specifiek evenement en vaak met mogelijkheden om tickets te kopen of aan te melden.
Online forums: Platforms waar gebruikers met elkaar in discussie kunnen gaan en vragen kunnen stellen of beantwoorden over allerlei onderwerpen.
Persoonlijke websites: Gebruikt om jezelf te presenteren, bijvoorbeeld als online visitekaartje, of om hobby’s en interesses te delen.
Lidmaatschapswebsites: Toegankelijk voor geregistreerde leden en vaak voorzien van exclusieve content of diensten, zoals cursussen of communities. (Onlyfans? 🫣)
Non-profit websites: Worden ingezet door stichtingen of goede doelen om hun missie te delen, fondsen te werven of vrijwilligers aan te trekken.
Informatieve websites: Gericht op het verstrekken van feitelijke informatie over uiteenlopende onderwerpen, zoals encyclopedieën of nieuwssites.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Een goeie website zal er voor zorgen dat je altijd en overal op de eerste plek in zoekmachines staat. Vanaf dag een verdien je meteen duizenden euro’s aan inkomsten…
**hehe**
Niet dus.
Wil je gevonden worden dan heb je oftwel heel veel chance nodig, oftewel SEO.
Zoekmachine optimalisatie of SEO, voor wie het liever kort houdt, zorgt ervoor dat je website bovenaan verschijnt wanneer iemand iets opzoekt via Google of een andere zoekmachine.
SEO draait in de eerste plaats om relevantie. Je wil gevonden worden op de woorden en zinnen die jouw potentiële klanten gebruiken. Dat begint bij goede inhoud. Duidelijke uitleg, geschreven rond een specifiek onderwerp.
Denk aan je producten of diensten, je aanpak, veelgestelde vragen, of zelfs handige artikelen. Zo bouw je aan je verzameling webpagina’s stuk voor stuk pagina’s die iets te bieden hebben.
Maar dat is niet alles. Zoekmachines kijken ook naar structuur, snelheid en techniek. Heb je een overzichtelijke lay-out? Werken je pagina’s vlot op mobiel? Zit er logica in je navigatie? Alles telt mee. Net als externe links zogenaamde backlinks. Als andere websites naar jou verwijzen, beschouwt Google dat als een aanbeveling. Het helpt je scoren.
Kom je graag meer te weten over SEO? Bekijk dan hier onze blog of download ons eboek: SEO voor beginners.
Zelf maken of laten maken?
Er bestaan vandaag talloze tools om zelf een website te bouwen.
Je kiest een template, sleept wat blokken bij elkaar, vult je gegevens in en klaar.
Op papier dan toch.
In realiteit bots je vaak op beperkingen. Want een website maken is jammer genoeg meer dan wat tekst en foto’s invullen. Je moet structuur hebben, goed nadenken over inhoud en zorgen dat bezoekers niet verdwalen (tenzij het de bedoeling is).
Er zijn nog een paar dingen die je moet overwegen, zoals het kiezen van een domeinnaam en een hosting service.
Een one page website voor een fotograaf vraagt iets anders dan een online winkel met duizend productpagina’s en een checkout-flow. En bij een campagne hoort misschien een aparte landingspagina met een andere insteek.
Daar botsen de “gratis” builders vaak op hun grenzen. Zelf je site bouwen is prima als je een klein project hebt, snel wil schakelen of een beperkt budget hebt.
Maar als je wil groeien, leads genereren of vertrouwen opbouwen, dan loont het om met iemand samen te zitten die dagelijks met die dingen bezig is. Iemand die meedenkt en zorgt dat je site klopt inhoudelijk en technisch.
Twijfel je of je het zelf moet doen of beter laat uitwerken? Boek gerust een vrijblijvende call, dan bekijken we samen wat past bij jouw situatie.
Wat kost een website eigenlijk?
De beruchte vraag die iedereen stelt, maar niemand zomaar kan beantwoorden.
De prijs van een website afhangt van wat je nodig hebt. Een eenvoudige startpagina met wat contactgegevens is iets anders dan een uitgebreide site met verschillende soorten pagina’s, integraties, beeldmateriaal en formulieren.
Je betaalt naast de onwikkeling en het design ook voor je domeinnaam, hosting, inhoud (denk aan tekst en beeld), technische instelwerk en niet te vergeten: onderhoud.
Zeker als je regelmatig iets nieuws wil publiceren, zoals artikelen, acties of nieuwe dingen die je aanbiedt.
Een website kan dus een paar honderd euro kosten, of een paar duizend. De vraag is: wat heb jij nodig? Wil je een solide basis, iets wat er goed uitziet én werkt?
Meer weten over wat een website kost? Lees hier onze blog.
Veelgestelde vragen
Wat bedoel je met een website?
Een website is een digitale plek waar informatie, diensten of producten aangeboden worden. Technisch gezien bestaat een website uit een verzameling webpagina’s die samen een geheel vormen. Denk aan een homepage, een productpagina, een contactpagina en vaak ook nog andere webpagina’s zoals een blog of een pagina met veelgestelde vragen zoals deze.
Wat is het verschil tussen een pagina en een website?
Een enkele webpagina is één bestand met inhoud (zoals een artikel of een formulier). Een website bestaat uit verschillende webpagina’s, die met elkaar verbonden zijn via een menu of interne links. Tenzij je werkt met een one page website, dan staat alles op één webpagina handig voor eenvoudige sites, maar niet ideaal als je veel soorten content wil delen of gevonden wil worden in zoekresultaten.
Welke soorten websites bestaan er?
Er zijn heel wat opties. Je hebt bijvoorbeeld een e-commerce website (voor een online winkel), een blog, een bedrijfswebsite of een landingspagina rond een specifiek onderwerp. Ook portfolio’s, kennisplatformen of zelfs sites die draaien rond entertainment zijn mogelijk. Het hangt af van je doel en doelgroep. Je kiest best een structuur die jouw producten of diensten goed in de kijker zet en tegelijk overzichtelijk blijft.
Wat heb ik nodig om een website te starten?
Om een website online te zetten, heb je minstens drie dingen nodig: een domeinnaam (je webadres), een plek om je bestanden op te slaan (de server) en een manier om je pagina’s op te bouwen (zoals een CMS of websitebuilder). Je eigen url is belangrijk, net als het regelmatig toevoegen van een nieuwe webpagina wanneer je aanbod verandert of uitbreidt.
Wat is het verschil tussen een homepage, startpagina en landingspagina?
De homepage is het centrale startpunt van je site. De startpagina kan ook verwijzen naar de eerste pagina die je in je webbrowser opent (zoals Google). Een landingspagina is dan weer specifiek opgebouwd rond één doel zoals inschrijvingen, aankopen of aanvragen. Daarvoor gebruik je vaak een andere lay-out dan op je algemene pagina’s.
Hoe hou ik mijn website overzichtelijk?
Duidelijke navigatie, logische structuur en niet te veel afleiding. Gebruik alleen de termen webpagina waar je doelgroep iets aan heeft. Maak je website toegankelijk voor iedereen, ook wie met een tragere internetverbinding surft. En vermijd een warboel aan links, pop-ups of knipperende banners. Zo blijft je website vlot bruikbaar ook op mobiel.
Wat gebeurt er als een pagina niet geladen wordt?
Dan loopt er iets fout met de connectie tussen de server en de webbrowser van je bezoeker. Soms zijn er fouten in de broncode, zijn bestanden opgeslagen op de verkeerde plek of loopt de hosting niet goed. Resultaat: bezoekers haken af. Daarom test je best geregeld of alles werkt. Zeker als je vaak artikelen, foto’s of andere informatie toevoegt.
Kan ik een website zelf maken of moet ik dat laten doen?
Dat hangt af van je ambities. Een eenvoudige one page website voor een tijdelijke actie kun je gerust zelf bouwen. Maar als je een site wil die meegroeit, gevonden wordt en leads oplevert, dan komt er meer bij kijken: zoekmachine optimalisatie, inhoud die converteert, een goede lay-out, en technische kennis. Je hoeft het niet alleen te doen. Een ervaren aanbieder kan je daar behulp bij zijn.
Wat zijn webpagina’s eigenlijk?
Een webpagina is één bestand binnen een website, meestal in HTML, dat je via een url kunt bereiken. Je webbrowser vraagt de pagina op, en de server stuurt de inhoud door. Die pagina kan tekst bevatten, afbeeldingen, formulieren, video of links naar andere bestanden. Elk type webpagina heeft zijn functie: informeren, overtuigen of laten converteren.